- ענבל כהן |
- 01/08/2024
בעונת הרחצה אשתקד 48 בני אדם טבעו למוות והוענק טיפול רפואי מציל חיים ל-244 בני אדם נוספים
רגע לפני ליל הסדר ובפתח עונת הרחצה, במגן דוד אדום ערוכים לפתיחתה עם כוננות הצוותים, הרכבים המיוחדים והציוד הרפואי – ומזהירים מפני הסכנות הנלוות.
מגן דוד אדום מוכן וערוך לקראת עונת הרחצה, אשר תיפתח בסוף השבוע (29.3) בעשרות חופי רחצה ברחבי הארץ. החובשים והפראמדיקים של מד"א פרוסים בערי החוף ובתחנות הסמוכות למקורות מים עם אמבולנסים בעלי הנעה כפולה (4X4) ועם טרקטורונים מיוחדים שהותאמו ואובזרו במיוחד לצרכי מד"א – באורות אדומים, סירנה וציוד מיוחד המתחבר אל האלונקה. בעזרת הרכבים המיוחדים ניתן יהיה לקצר את זמני ההגעה במקרים של טביעה או פציעה בחופי הים ולחלץ את הנפגע מהשטח החולי של החוף על מנת לפנות לחבירה לניידות לטיפול נמרץ ולמסוקי מד"א-הצלה אייר.
עוד כחלק מהערכות מד"א לעונת הרחצה, מפעיל הארגון את ספינת הטיפול נמרץ בכנרת ואת סירת הים-בולנס בחופי אילת. ביכולתן של הסירות הייחודית להגיע אל כל נקודה בחופי הכינרת ובחופי אילת, מבלי לעגון במזח. כך, היא יכולה להעניק שירות רפואי מהיר, יעיל ונרחב בים ובחופים. ספינת הטיפול נמרץ וסירת הים-בולנס של מד"א מאפשרות הענקת טיפול רפואי בתוך המים עצמם, בין היתר במקרים של חבלות וטביעות. בזכות יעילות ומהירות הסירה, נחסכות דקות קריטיות, לעומת מקרים בהם הנפגע מקבל טיפול רפואי רק בהגיעו לחוף.
בעונת הרחצה הקודמת העניקו החובשים והפרמדיקים של מד"א טיפול רפואי ל-292 בני אדם, מהם: 48 שטבעו למוות, 8 במצב אנוש שנזקקו לפעולות החייאה, 21 במצב קשה, 37 במצב בינוני ו-178 במצב קל. 155 ממקרי הטביעה התרחשו בחופי הים התיכון, 17 בחופי ים המלח, 19 בחופי הכנרת, 11 בים סוף, 5 בבריכות בצימרים, 37 בבריכות ציבוריות, 37 בבריכות פרטיות, 7 במאגרי מים ובנחלים ו-4 מקרים בנהר הירדן.
מנכ"ל מד"א אלי בין: "רגע לפני חג הפסח, בו המוני הישראלים יפקדו את חופי הים, הכנרת, אגמים ונחלים ברחבי המדינה – אני קורא לאזרחים לדאוג לבריאותם ובטיחות יקיריהם ולנקוט בכל אמצעי זהירות אשר עומד לרשותם – עלינו לעשות ככל הניתן על מנת שנסיים את עונת הרחצה הזו ללא מקרי מוות טרגיים. מגן דוד אדום ערוך ומוכן להעניק עזרה וסיוע בחופי הארץ ואני מאחל לאזרחי ישראל עונת רחצה מהנה, בטוחה וזהירה".
מדריך מד"א המלא לבטיחות בחופי הרחצה, בבריכות ובמקורות המים:
כללי זהירות בחוף הים ובבריכות:
✔ יש לרחוץ רק בבריכות ובחופי ים מוכרזים, הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה.
✔ יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. אם אינכם רואים את המציל, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה – אם המתרחץ מגיע לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה – אין להיכנס למים!
✔ אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר אחראי, סמוך למקורות מים! לעולם אין לנתק מגע או קשר עין! תינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם, הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך מי הבריכה, הים, הגיגית, האמבטיה וכו'. ילדים גם אינם מבינים את מהות הסכנה ואינם יודעים להיזהר. על כן, החשיבות בשמירה צמודה עליהם ליד מקורות מים משמעותית ומצילה חיים.
✔ מצופים, גלגלי ים ודומיהם, מקנים תחושה מוטעית של בטחון. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה, ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.
✔ טביעה מתרחשת תוך רגעים בודדים. מספיקות דקות מעטות מאוד של חוסר תשומת לב מלאה, בהן הילד עלול לטבוע. יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים, ולהתרכז רק בהם!
✔ הרחצה בים תחת השפעת אלכוהול מסוכנת ואסורה בהחלט.
✔ אחת הסיבות העיקריות לטביעה בים התיכון היא הילכדות של השוחה ב"זרם חוזר" (מערבולות). מדובר בזרמים שקיימים בין אזורי הגלים, וניתן לזהותם כשרואים ים גלי ולא שקט, צבע מים שונה מסביבתו בגלל העומק הרב או סחף של אצות וחול. מי שנקלע ל"זרם חוזר", ובשמו האחר "זרם סחף" ומנסה לשחות נגד הזרם חזרה לחוף, עלול לכלות את כוחותיו, להתעייף, ובסופו של דבר לטבוע. האפשרות להיחלץ מהמצב המסוכן היא לא להתנגד לזרם ולחכות עד שהמים ייקחו אותך מחוץ לזרם, לתוך הים. הזרם ייחלש ויאפשר שחייה בקלות יחסית, חזרה עם הגלים, אל החוף. זרם הסחף הוא אחד מגורמי הטביעה העיקריים למי שאינו מנוסה בשחייה, אך גם שחיין מנוסה עלול להילכד בזרם חזק ולהסתכן בטביעה.
✔ ניסיונות לחלץ אנשים שנלכדו במערבולת עלולים להיות מסוכנים. ישנם מקרים בהם מי שמנסה לסייע טובע בעצמו, לכן חשוב להבין קודם מה לעשות, ולהיכנס רק עם אמצעי הצפה כמו גלגל או מצוף.
✔ יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים, מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.
✔ דע את יכולותיך. שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל, אל תצטרף! קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח במקום מוצל.
✔ במקרה שנקלעים למצב של אי נוחות במים ועלולים לטבוע, חשוב לשמור על קור רוח ולא להשתולל, על מנת שלא לאבד כוחות, וכן לאותת לעזרה.
בבריכות פרטיות:
✔ אין להשאיר פעוטות וילדים בקרבת מקורות מים ללא השגחה צמודה. פעוט עלול להחליק בשניות, והפגיעה בו תהיה קשה במיוחד, שכן חבלת ראש מנפילה שכזו עלולה לגרום לנזק משמעותי. כאמור, אין לנתק מגע או קשר עין.
✔ יש לגדר ולסגור כל מעבר לכיוון הבריכה, כל זמן שאין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.
במקרה של טביעה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:
✔ יש להוציא את הטובע מהמים מבלי לסכן את עצמכם, ובמקביל, להזעיק את מד"א בטלפון החירום 101, או באמצעות יישומון "מד"א שלי".
✔ הישמעו להנחיות החובשים והפרמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א, אשר ידריכו אתכם כיצד להעניק לטובע טיפול רפואי מציל חיים עד להגעת צוותי מד"א למקום.
✔ אם הטובע איננו נושם (בית חזה אינו עולה ויורד) השכיבו אותו על גבו, הרחק מקו המים, והחלו מיד בביצוע עיסויי חזה עד להגעת צוותי מד"א למקום, ובהתאם להנחיות החובשים והפראמדיקים במוקד החירום 101.
✔ מומלץ שהטובע יתפנה לבית חולים, גם אם הוא מרגיש טוב יותר, להמשך מעקב ובדיקות בבית החולים.