עו"ד אורלי מנדלסון | צילום רפאל בן חיים

זכו ב"מחיר למשתכן" – אך מחכים שנים לדירה המובטחת

מאות משפחות ברחבי הארץ זכו בדירה בהנחה אך מתמודדות עם עיכובים מתמשכים. עו"ד אורלי מנדלסון קוראת למדינה לקחת אחריות


עו"ד אורלי מנדלסון | צילום רפאל בן חיים
239

פרויקטי "מחיר למשתכן" שהבטיחו פתרון דיור מוזל למאות משפחות, הפכו עבור רבים למסע של המתנה מתסכלת, כשהעיכובים נמשכים לעיתים שנים. בעוד שהממשלה מקדמת כעת סבב נוסף להגרלת כ-5,000 יחידות דיור במסגרת תוכנית "דירה בהנחה", זוכים קודמים נאלצים לחיות במתח ובחוסר ודאות. בפרויקטים שונים ברחבי הארץ, חלק מהזוכים ממתינים לתחילת הבנייה במשך שנים, ונראה שהפתרון המובטח רחוק מהגשמה.

כך למשל, בחיפה, במורדות לינקולן, 300 משפחות זוכות ממתינות לתחילת העבודות מאז שנת 2020, בעוד שבשכונת נאות פרס, 500 משפחות ממתינות לדירותיהן שנבחרו בשנת 2021 ושעדיין לא נבנו. משפחות אלה, שרבות מהן ממשיכות לשלם שכירות וגם לעיתים תשלום מקדמות על הדירה שטרם החלה להיבנות, מוצאות עצמן מתמודדות עם עלויות כפולות ותחושת חוסר צדק.

עו"ד אורלי מנדלסון, מומחית בתחום הנדל"ן והרשויות המקומיות, טוענת כי המדינה אינה נוקטת אחריות מספקת לנוכח העיכובים הללו. "הממשלה השיקה את תוכנית 'מחיר למשתכן' כדי לאפשר דיור בר השגה, אך המציאות היא שמאות זוכים תקועים במצב של חוסר ודאות כלכלי ונפשי," אומרת מנדלסון. "העיכובים מאלצים את הזוכים להמשיך לשלם שכירות או לחפש פתרונות דיור זמניים, כשחלקם גם לוקחים משכנתה על דירה שאינה קיימת בשטח."

עו"ד מנדלסון פועלת מול משרד הבינוי והשיכון במטרה לקדם פתרונות עבור הזוכים הנפגעים. לדבריה, המדינה חייבת לספק מענה מקיף וברור: "יש להקים מנגנוני סיוע כספי לפיצוי על הוצאות דיור זמני והנחות מסוימות. המדינה צריכה לבדוק באופן מעמיק את לוחות הזמנים והמנגנונים הקיימים לפיקוח על הפרויקטים. במצב הנוכחי, אי אפשר להפיל את כישלונות התוכנית על כתפיהם של הזוכים."

בהתאם לדברים, מנדלסון מדגישה את הצורך בשקיפות ותקשורת ברורה מצד המדינה כלפי הזוכים בתוכנית. "הזוכים לא אמורים לשאת את כל הקשיים שנובעים מתקלות הפרויקט," מסכמת מנדלסון, ומציינת כי יש להחיל רפורמות ולבחון את תהליכי הבנייה והפיקוח כדי למנוע הישנות של מקרים דומים בעתיד.


מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר

עוד בחדשות מה הלוז

נגישות