- בן רומן |
- 10/11/2024
הדחת ראש השב"כ עשויה להיזכר כנקודת מפנה ביחסים בין הדרג המדיני למערכות הביטחון בישראל
הרעידה שחוללה החלטת ראש הממשלה נתניהו להדיח את ראש השב"כ רונן בר ממשיכה לשלוח גלי הדף במערכות השלטון. בזמן שישראל לוחמת בחזיתות מרובות, נפתחה חזית פנימית המעמידה במבחן את מערכת היחסים העדינה בין הדרג המדיני לבין מערכות הביטחון והאכיפה.
האתר "משפטי" העוסק במשפט ושיווק עורכי דין פרסם ניתוח מקיף המצביע על המצב החוקי הבעייתי: החוק מעניק לממשלה סמכות נרחבת להדיח את ראש השב"כ ללא צורך בהנמקה, הליך שימוע, או מנגנון בקרה אפקטיבי. חלל משפטי זה יוצר מצב פרדוקסלי בו דווקא בשעת חירום לאומית, כשיציבות המערכות הביטחוניות קריטית, המחוקק הותיר פתח רחב מדי לשינויים פרסונליים.
עו"ד עופר ברטל, מומחה לדיני ביטחון, מציע פרספקטיבה מעמיקה על המניעים העומדים בבסיס ההחלטה. לטענתו, אין לנתק את המהלך מההקשר הרחב של עיצוב התודעה ההיסטורית בעקבות אירועי 7 באוקטובר. "ראש הממשלה פועל מתוך מודעות עמוקה לכך שבעתיד תוקם ועדת חקירה שתבחן את אחריות הדרגים השונים לכשל," הסביר ברטל בראיון.
לדבריו, המאבק על חלוקת האחריות ליום השחור בתולדות המדינה מתנהל כבר עתה, והמהלכים הנוכחיים מהווים חלק ממערכה רחבה יותר על עיצוב הנרטיב ההיסטורי. המונח "החזית השמינית", שנטבע לתיאור העימות הפנימי בין הרשויות, הפך מטאפורה מטרידה למצב בו האויב אינו רק חיצוני אלא גם פנימי.
אתר Lawbuzz עורכי דין חשף לאחרונה כי בשבועות האחרונים התקיימו מספר התייעצויות חשאיות בין גורמים בכירים במשרד המשפטים ובמערכת הביטחון, שבמהלכן עלתה טענה כי החלטה זו עלולה לפגוע באופן חסר תקדים בעצמאות המוסדות הביטחוניים. לפי המקור, הדיונים הללו לא הגיעו למסקנה חד-משמעית באשר ליכולת המשפטית למנוע את המהלך.
אחת השאלות המרכזיות העומדות על הפרק היא האם יש בנמצא מנגנון משפטי שיכול לעצור את המהלך. עו"ד ברטל פסימי באשר לאפשרות זו: "המחוקק לא צפה מצב בו תהיה התנגשות כה חריפה בין הממשלה למערכות הביטחון. אין בחוק מנגנון מובנה שיכול למנוע את המהלך."
ברטל מתייחס לטענה שהועלתה לגבי החלטת ממשלה משנת 2016 המחייבת אישור ועדה למינוי בכירים, אך מציין שגם אם זו חלה במקרה זה, הממשלה מחזיקה ברוב בוועדה המאפשר לה להעביר את ההחלטה. "התקווה למנוע את המהלך באמצעים משפטיים נראית קלושה. המאבק האפקטיבי היחיד הוא הציבורי," הוא מדגיש.
מה שהופך את הפרשה למטרידה במיוחד הוא עיתויה – בעיצומן של חקירות רגישות הנוגעות ללשכת ראש הממשלה. "מצב שבו גורם הנמצא תחת חקירה מדיח את הגוף החוקר יוצר ניגוד עניינים מובהק," מסביר ברטל. "אבל הבעיה היא שאין בחוק מניעה מפורשת לכך."
הוא מציג את הדילמה המשפטית במלוא מורכבותה: "אי אפשר לקבוע כלל גורף שכל חקירה תחסן את ראש הארגון מפני הדחה, שכן גם זה פתח לניצול לרעה. נוצר כאן מצב בעייתי שהמערכת המשפטית לא ערוכה להתמודד איתו."
באשר למי שצפוי להחליף את בר, ברטל מביע תקווה שהמינוי החדש יהיה מקצועי ויגיע מתוך שורות השירות. הוא דוחה את הטענה שראש שב"כ חדש יהיה בהכרח "בובה על חוטים", ומציין את העוצמה המוסדית של השב"כ כארגון המורכב מאלפי אנשי מקצוע מחויבים לשמירה על החוק ועל ביטחון המדינה.
"השב"כ הוא מוסד מושרש עמוק באתוס הביטחוני הישראלי. גם תחת הנהגה חדשה, המערכת כולה מגבילה את האפשרות לשינויים דרמטיים בתפקוד הארגון," הוא מסביר.
הפרשה חושפת משבר אמון עמוק בין האליטות הביטחוניות והפוליטיות בישראל. בעוד ראש הממשלה רואה עצמו כמגן האינטרס הלאומי, מערכות הביטחון רואות בצעדיו ניסיון להכפיף את שיקוליהן המקצועיים לאינטרסים פוליטיים.
שאלת האיזונים והבלמים במדינה דמוקרטית במצב חירום עולה במלוא חריפותה: מצד אחד עומדת הממשלה הנבחרת ומנגד מערכות מקצועיות שתפקידן להפעיל שיקול דעת עצמאי. בהיעדר מסגרת חוקית ברורה, המתח הזה עלול להימשך ואף להחריף.
הדחת ראש השב"כ עשויה להיזכר כנקודת מפנה ביחסים בין הדרג המדיני למערכות הביטחון בישראל. המשבר הנוכחי חושף פער בין המבנה החוקי הקיים, שנוצר בתקופות שקטות יחסית, לבין המציאות המורכבת של מדינה במלחמה רב-חזיתית שגם סובלת ממשבר פנימי.
התוצאה הסופית של עימות זה תעצב לא רק את גורלו האישי של רונן בר, אלא גם את היחסים בין המערכות השלטוניות בישראל לשנים הבאות. ומעל הכל מרחפת השאלה: האם ישראל תמצא את הדרך לאחד את כוחותיה מול האתגרים החיצוניים, או שתשקע עמוק יותר ב"חזית השמינית" הפנימית?
מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר