צילום: GETTYIMAGE

החופש הגדול בפתח: כך תשמרו על הילדים מתאונות ביתיות

סכנות בשינה, כוויות, נפילות ועד לטביעות. מרבית התאונות קורות בזמן קצר מאוד, שבו לרגע אין מבוגר אחראי שישגיח. לעיתים הזמן הקצר הוא זמן יקר. הקפדה על כללי הזהירות והיצמדות לאמצעי הבטיחות ימנעו זאת. אנדרה הורביץ, מנהלת קידום בריאות במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, מסבירה איך תעברו את הקיץ בשלום


צילום: GETTYIMAGE
197

פעוטות בשנה הראשונה

בחודשים הראשונים הם הפגיעים ביותר, אינם יכולים לבטא עצמם ותלויים בערנות מבוגר.

שינה – על מנת ליצור עבור התינוק שינה בטוחה, יש לייצר עבורו סביבה בטוחה. יש לוודא כי התינוק ישן על גבו בסביבה סטרילית, הרחק מחפצים, לרבות שרוכים או חפצים רכים כמו בובות או כריות.

נפילות – ידועות כגורם עיקרי לפגיעות. ההנחיה הראשונה היא לא להשאיר תינוק לבדו על מיטת ההורים או בשידת ההחתלה, היות שהוא מסוגל בן רגע להתהפך וליפול. בזמן האוכל יש להושיב את התינוק חגור בכיסא הילדים. באופן כללי, מומלץ לאבזר את הבית באמצעי בטיחות, לוודא שחלונות בקרבתו סגורים ולשים מנעולים במגירות השונות.

מניעת כוויות – יש להרחיק תינוק ממקורות חמים כמו תנור, רדיאטור, מגהץ ומשקאות חמים. מים חמים עלולים לגרום לכוויה גם חצי שעה לאחר שרתחו. בזמני מקלחות, מומלץ תמיד לפתוח את המים הקרים ורק לאחר מכן את המים החמים.

הרעלות – ידוע שתינוקות אוהבים להכניס לפיהם מכל הבא ליד. יש להרחיק מהישג יד חומרי ניקוי ושאר תכשירים שלא אמורים להיות בקרבתם. מומלץ מראש לאחסנם במקום גבוה שלא בהישג יד. גם כאשר אתם מנקים את בקבוק התינוק, יש להקפיד שלא יבוא במגע עם חומרים רעילים ולוודא סטריליזציה מלאה.

טביעות – בשום שלב לא משאירים תינוק, ולו לרגע, בקרבת מים. על אחת כמה וכמה באמבטיה. יש להכין מראש אמצעי בטיחות להחזקת התינוק ולאחוז בתינוק בכל זמן הרחצה. לאחר מכן יש לוודא ריקון מלא של האמבטיה. בבתים שקיימת בהם בריכה, יש להקים גדר עם מנעול בכניסה שרק מבוגרים יוכלו לפתוח. זכרו תמיד: תינוקות עלולים לטבוע גם במים רדודים.

 

צילום: GETTYIMAGE
צילום: GETTYIMAGE

ילדים משנה ראשונה עד גיל ארבע

זהו גיל בהם הם מאופיינים בתזוזות בלתי פוסקות ובמהירות, ולכן, ככל שעולה סקרנותם, כך עולה רמת הסיכון לחבלה, והסכנה היא מיידית.

טביעות – בגיל הזה ילדים נוטים ליפול למים כשהראש מקדים את הגוף. כאשר הפה והאף מכוסים במים הם אינם יכולים להתרומם ועלולים לטבוע, גם במים רדודים. באופן כללי תמיד מומלץ מגיל צעיר לשלב אותם בחוגי השחייה השונים. גם ההורים יכולים לחזק אותם בפעולות עידוד לשכב על הגב או הבטן במים בהשגחת מבוגר.

כוויות – באופן כללי, כדאי להרחיק ילדים קטנים מהמטבח. יש לוודא כי שתייה חמה נמצאת הרחק מהישג ידם. בשעת רחצה, יש לבדוק תמיד את טמפרטורת המים, לפני שהילדים נכנסים לאמבטיה או למקלחת, כדי למנוע צריבה או כוויה. כאשר הם מתבגרים, יש ללמד אותם לבדוק את חום המים בעצמם.

הרעלות – כבר בגיל שנה וחצי רוב הילדים מסוגלים לפתוח מכלים. על מנת למזער את הסיכון להרעלה יש לאחסן מוצרים כמו כימיקלים, תרופות, אלכוהול ומוצרי קוסמטיקה (עם מכסה) בארון נעול.

טיפים נוספים

התקינו בביתכם גלאי עשן וערכו להם בדיקה תקופתית.

מומלץ להתקין סורגים בחלונות או להשתמש באביזרי בטיחות שמגבילים את פתיחת החלון ל-10 ס"מ בלבד. יש להקפיד לעשות זאת בכל החלונות בבית, ובמיוחד בחדרי הילדים. בנוסף, יש להרחיק מהחלון רהיטים כמו מיטות, ספות וכיסאות, כדי למנוע טיפוס ו/או נפילה.

מומלץ להתקין מנעולים על ארונות נמוכים. ודאו ששקעי החשמל מכוסים היטב ושהכבלים החשמליים מוצמדים לקיר וחבויים.

למדו את ילדכם מה ההבדל בין מכשיר חשמלי הניזון מזרם החשמל לבין מכשיר חשמלי הניזון מסוללה (פחות מסוכן). ילדים קטנים יכולים לכווץ את גופם עד כדי שיוכלו להידחק למרווחים צרים, אולם כשהם עושים זאת הם עלולים להילכד. בדקו את המרווחים במעקות, ואם ניתן, כסו אותם.

יש להרחיק מהילדים כל מוצר שביר או מסוכן. שמרו סכינים, מספריים, סכיני גילוח, מוצרי תפירה וכלי עבודה במקום גבוה או נעול. כסו את הקצוות החדים של רהיטים במגיני בטיחות.


הכותבת: אנדרה הורביץ, מנהלת קידום בריאות במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות

 


מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר

עוד בחדשות מה הלוז

  • מערכת מה הלוז |
  • 23/08/2024
לדעת יותר – סרטן הריאה
  • מערכת מה הלוז |
  • 23/08/2024
המדריך לשינה טובה
נגישות