בתמונה: האנטנה שנשלפה מגופו של ילד בן חמש, הבוקר, ברמב"ם | צילומים: דוברות רמב"ם

רמב"ם: אנטנה, חתיכת פלסטיק ופלסטלינה נשלפו מגופם של שלושה ילדים בתוך שלושה ימים

בקריה הרפואית רמב"ם מדווחים על שלושה מקרי בליעה של עצמים זרים על ידי ילדים. כל העצמים הזרים, שחלקם העמידו את הילדים בסכנת חיים, הוצאו מגופם בפעולה פולשנית. "בליעת עצמים זרים היא אחת הסכנות הנפוצות ביותר בסביבה הביתית", אומרים ברמב"ם ומבקשים מההורים: "שמרו על הילדים"


בתמונה: האנטנה שנשלפה מגופו של ילד בן חמש, הבוקר, ברמב"ם | צילומים: דוברות רמב"ם
92

תינוק כבן שנתיים מאזור חיפה הגיע שלשום (שלישי) למלר"ד רמב"ם עם תלונות של קושי בשתייה ובאכילה, כשברקע גם תלונה על הפסקת יניקה באופן פתאומי. בבירור בקופת החולים עלה חשד, שהפעוט סובל מעצם זר שנתקע בבסיס הלשון שלו, אך בשל הקושי לבצע את הבירור במלואו, הוא הופנה לבית החולים.

"הפעוט התקשה לפתוח את הפה ולא הצלחנו לראות מה באמת מפריע לו", מספר ריאד שיח', אח אחראי במלר"ד הילדים ברמב"ם, "אבל מההיסטוריה הרפואית והבדיקות שעבר, היה ברור שיש פה בעיה. לאחר שהוא עבר טשטוש, הצלחנו להבחין בחתיכת פלסטיק שנעוצה עמוק בבסיס הלשון שלו. הצוות במלר"ד שלף את החתיכה, שנראית כמו חלק מטבעת האיטום של בקבוקי מים מינרלים. אין ספק שדבר כזה, שנעוץ בלשון של ילד, יכול להפריע לו מאוד. הפעוט נותר להשגחה ושוחרר לביתו אתמול (רביעי)".

מקרה חריג נוסף, שהגיע לרמב"ם בימים האחרונים, הוא של תינוק כבן שמונה חודשים, אף הוא מאזור חיפה, שהגיע לבירור במכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה לילדים במרכז הרפואי. לפי עדות ההורים, התינוק בלע פלסטלינה שהייתה על הרצפה שעליה זחל.

"במקרים רבים עצמים זרים עוברים את מערכת העיכול ויוצאים מגוף המטופלים באופן טבעי", מסביר פרופ' רון שאול, מנהל המכון. "אנחנו מעדיפים להתערב כמה שפחות, בוודאי כאשר מדובר במטופלים הצעירים יותר, וממתינים בסבלנות עד שלא נותרת לנו ברירה. כך גם היה הפעם. כשראינו שאין התקדמות במישור הזה, החלטנו לבצע התערבות. נמצא שחלק מהפלסטלינה היה בלוע וחלק בדרכי האוויר של התינוק. שלפנו את כל החומר מגופו באמצעות אנדוסקופ מונחה מצלמה, ולאחר שהתינוק התאושש, הוא שוחרר לביתו כשהוא חש בטוב".

הבוקר (חמישי) בוצעה פעולה נוספת, לשליפת עצם זר ולא שכיח – אנטנה של מכשיר אלקטרוני באורך של 7.5 ס"מ שנבלעה על ידי ילד כבן חמש מאזור הצפון. הילד, שהופנה לרמב"ם עם אבחנה ברורה, עבר לטיפולו של צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה לילדים, אשר שלף את העצם המסוכן מגופו תחת טשטוש.

"עצם שבנוי באופן הזה ונבלע, לא יכול היה לצאת מגוף הילד באופן טבעי מבלי לגרום לו לנזק מסכן חיים בדרך", אומרים במכון, "הליך פולשני לשליפת העצם באופן מבוקר, היה הכרחי", מסבירים ברמב"ם.

בפעולה הזו, שהייתה מעט יותר מורכבת, השתתפו מספר אנשי צוות, ובראשם ד"ר ג'מאל גרה, רופא בכיר במכון. ההליך הסתיים בהצלחה והילד צפוי להשתחרר לביתו בקרוב.

ד"ר ג'מאל גרה ליד הארון ובו עצמים זרים שנשלפו מגופם של ילדים | צילום: דוברות רמב"ם
ד"ר ג'מאל גרה ליד הארון ובו עצמים זרים שנשלפו מגופם של ילדים | צילום: דוברות רמב"ם

"האנטנה שנבלעה על ידי הילד נמצאת כעת, בתוך צנצנת, לצד כפיות, מגנטים, משחקים שונים, בטריות, תכשיטים ועוד עצמים שילדים בולעים", אומרת סולאפה חמאיסי, אחות אחראית במכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה לילדים ברמב"ם. "יש לנו ארון שבו אנחנו שומרים ואוצרים את כל העצמים הללו, לאחר שהוצאו מגוף המטופלים שלנו. המטרה היא להעלות מודעות לסכנה שבבליעת חפצים זרים. זו אחת מהסכנות הנפוצות ביותר בסביבה הביתית, ואנחנו נוהגים להציג את התערוכה המוזרה הזו להורים ולצוותים רפואיים. אולי, ככה, המסר יחלחל בצורה טובה יותר, ומספר המקרים שמגיעים אלינו, יילך ויפחת. בינתיים, אנא, שמרו על הילדים".


מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר

עוד בחדשות מה הלוז

נגישות