- בן רומן |
- 12/04/2025
לאחר חשיפת הפרשה הנוכחית, דיווחה החברה למשקיעיה בבורסה כי שחר עתיד לסיים את כהונתו בחודש מרץ
בחודש שעבר הגישה פרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) כתב אישום חמור נגד עו"ד רונן שחר, המכהן כדירקטור חיצוני בחברה הציבורית ביו דבש. כתב האישום, שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, מייחס לשחר שורה של עבירות במסגרת שש פרשיות עוקץ והונאה הקשורות להשתלטות על נכסי קשישים עריריים וסיעודיים, חלקם כבר אינם בין החיים.
על פי כתב האישום שהוגש על ידי עו"ד דייויד סיט מפרקליטות מחוז תל אביב, במשך כשנה וחצי – מאוקטובר 2023 ועד למעצרו בינואר 2025 – פעל שחר להשתלט על נכסי מקרקעין וחשבונות בנק של קשישים סיעודיים ועריריים, ללא ידיעתם וללא הסכמתם.
הפרקליטות מייחסת לשחר שורת עבירות חמורות: הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף בנסיבות מחמירות, ניסיון גניבה בנסיבות מיוחדות, התפרצות למקום מגורים ושבועת שקר.
לפי האישומים, שחר פעל באופן שיטתי כשזייף בעצמו או באמצעות אחרים צוואות, הסכמי מכר ומסמכים נוספים שהוגשו לרשויות המדינה. על גבי המסמכים זייף את חתימותיהם של הקשישים וכן חתימות של אחרים. הוא גם עשה שימוש במסמכים אישיים ובשיקים שנגנבו מבתיהם של הקשישים.
על מנת להסוות את מעורבותו במעשי המרמה והזיוף, שחר פנה למכריו, עורכי דין אחרים, כדי שיגישו את המסמכים המזויפים והכוזבים לרשויות המדינה. באמצעות מצגי השווא הללו, כך נטען, "השתלט הנאשם או ניסה להשתלט על שישה נכסים בשווי של מילוני שקלים". מפרטי האישום עולה כי ההיקף הכספי המוערך של עבירות המרמה מגיע ליותר מ-5 מיליון שקל.
הפרשה נחקרה על ידי מפלג ההונאה במשטרת מחוז תל אביב, במסגרתה נעצר שחר בחודש ינואר יחד עם חשודים נוספים, בהם עורכי דין אחרים. בתחילה הוטל צו איסור פרסום על שמו של שחר, אך זה הוסר בעקבות עתירה שהוגשה לבית המשפט.
במסגרת הבקשה לעצור את שחר עד תום ההליכים, ציינה הפרקליטות כי נגדו קמה עילת מעצר בשל מסוכנותו, וכי "עסקינן בנאשם אשר פעל באופן שיטתי בזדון ובעורמה וניצל באופן ציני את גילם של הקשישים העריריים שחלקם נפטרו, ואף לאחר שחלק מהמתלוננים או מקורביהם גילו כי נפלו קורבן למעשיו לא חדל מכך".
ביום הגשת כתב האישום, התקיים דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפני השופט שמואל מלמד. סנגורו של שחר, עו"ד שמשון וייס, ביקש לשחררו לחלופת מעצר בפיקוח אלקטרוני, אולם השופט קבע בשלב זה כי שחר יישאר במעצר עד להחלטה אחרת, וקבע דיון נוסף לדון בראיות לכאורה ובמסוכנות הנשקפת ממנו.
חומר הראיות שנאסף על ידי המשטרה כולל עדויות מעורכי דין אחרים שנחקרו בפרשה, אשר העידו כי החותמות והחתימות שלהם על גבי המסמכים המזויפים הינן מזויפות וכי נעשה שימוש בשמם ללא ידיעתם והסכמתם.
בנוסף, בידי המשטרה הודעות של המתלוננים וקרוביהם לפיהן שחר כלל לא ייצג אותם בהליכי המכר הפיקטיביים, תכתובות וואטסאפ מפלילות, צוואות החשודות כמזויפות (שחלקן הוגשו על ידי שחר לאפוטרופוס הכללי), מסמכים בנקאיים המתעדים את העברות הכספים לחשבונות הבנק של שחר, ומסמכים המראים כי בגין הנכסים שנמכרו לא הועברה כל תמורה לקשישים.
מסתבר כי לשחר כבר יש הרשעה קודמת ממרץ 2023, בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בעוון, זאת בעת שהיה עורך דינו של יזם נדל"ן המואשם בהונאת קרקעות ונושים. באותה פרשה, שחר הואשם תחילה בשורת עבירות כלכליות חמורות, אך הורשע במסגרת הסדר טיעון מקל בעבירה אחת בלבד, ונידון לחמישה חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים וקנס של 50 אלף שקל.
בעקבות אותה הרשעה, בית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי הדין הטיל עליו עונש השעיה על תנאי מהמקצוע של שלוש שנים וקנס של 25 אלף שקל. למרות זאת, המשיך שחר בכהונתו כדירקטור חיצוני בחברת ביו דבש.
החברה הציבורית, הנשלטת כיום בידי ערי סטימצקי, נימקה בדוח האחרון שלה את המשך כהונתו של שחר בכך שהסעיף שבו הודה לא נמנה על העבירות המנויות בחוק החברות המגבילות מינוי דירקטור חיצוני עקב הרשעה, ובית המשפט לא קבע שהוא לא יוכל להמשיך לכהן בתפקידו.
עם זאת, לאחר חשיפת הפרשה הנוכחית, דיווחה החברה למשקיעיה בבורסה כי שחר עתיד לסיים את כהונתו בסוף חודש מרץ, ללא קשר לפרשה. חשוב לציין כי האישומים הנוכחיים נגד שחר אינם קשורים לתפקידו בביו-דבש, והחברה נחשפה למעשים המיוחסים לו רק לאחר פרסומם בתקשורת.
עו"ד שמשון וייס, סנגורו של שחר, מסר בתגובה: "על פניו נראה כי מדובר בפרשייה סבוכה שעד לרגע זה רב הנסתר על הגלוי בה. ניתן לומר כבר כעת שמרשי שיתף פעולה בחקירה באופן מלא, מסר הסברים וגרסה מלאה על כל מה שנשאל ועל כל ראיה שהוצגה לו. לצערי הרב, יש בפרקליטות מי שנחפז להגיש היום כתב אישום עוד לפני שניתנה למרשי הזדמנות להציג ראיות לחפותו במסגרת החקירה. בימים הקרובים נלמד את הראיות שיוצגו לנו ונמשיך להיאבק על חפותו בבית המשפט".
פרשה זו מעלה שאלות כבדות משקל בנוגע לאחריות המקצועית והמשמעתית של עורכי דין, ובפרט של עורכי דין המכהנים בתפקידים ציבוריים. ההאשמות החמורות נגד שחר, על רקע הרשעתו הקודמת והעובדה שהמשיך לכהן כדירקטור חיצוני בחברה ציבורית, מדגישות את הצורך בפיקוח הדוק יותר על בעלי תפקידים ציבוריים בכלל, ועל עורכי דין בפרט.
הפרשה מהווה תזכורת חשובה לכל עורכי הדין בישראל באשר לחשיבות השמירה על הסטנדרטים האתיים והמקצועיים הגבוהים ביותר, ולהשלכות החמורות שעלולות להיות להפרתם.
מערכת LawBuzz שדיווחה על המקרה הודיעה כי תמשיך לעקוב אחר התפתחויות המשפט נגד עו"ד שחר ולעדכן את קהל הקוראים בכל התפתחות משמעותית בפרשה.
מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר