אילוסטרציה

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי צוואה של חירש מבולבלת ואינה משקפת את רצונו

פסק דין שניתן לאחרונה בצפת מבהיר את חשיבות ההקפדה על תקנות עריכת צוואות, במיוחד כאשר מדובר באנשים עם מגבלות שמיעה. במקרה זה, נפסלה צוואה של חירש שנמצאה כלא מייצגת את רצונו החופשי


אילוסטרציה
39

מאת: עו"ד ליבנת גבסי

כאשר אדם עם לקות שמיעה מעוניין לערוך צוואה, הדרך לשם יכולה להיראות פשוטה – אך למעשה, מדובר בהליך הדורש הקפדה על נהלים. אם לא ננקטים אמצעי זהירות מתאימים, בית המשפט עשוי לפסול את הצוואה. חוק הירושה קובע כי על הצוואה לשקף את רצונו החופשי של המצווה, ולכן, כאשר מדובר באדם עם מגבלת שמיעה, חשוב שהמסמך יהיה מובן לו בצורה מלאה, ולעיתים, נדרשת נוכחות מתורגמן לשפת הסימנים.

לאחרונה, בית המשפט לענייני משפחה בצפת נדרש לדון במקרה שבו צוואה של אדם חירש נפסלה. במקרה זה, שהחל בתביעות התנגדות של שתי בנותיו של המנוח, נשמעו טענות שהטילו ספק באמינות הצוואה ובתהליך עריכתה. המקרה נרשם כת”ע 6662-02-23 ו-37577-01-24, ופורסם ביום 07.10.24.

המנוח, שהיה חירש אילם שמעולם לא למד שפת סימנים רשמית אלא השתמש בשפת סימנים בסיסית ביותר, היה גרוש ואב לארבעה ילדים. הוא התמודד עם מחלות קשות, כולל אי ספיקת לב וכליות, בעיות ריאות וסוכרת. בשנת 2020 ערך המנוח צוואה נוטריונית, בה הצהיר כי הוא מוריש את כל רכושו לבן אחד בלבד. עם פטירתו בשנת 2022, פרץ סכסוך בין בני המשפחה, כאשר שתי בנותיו של המנוח טענו כי הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי וכי יש לבטל אותה עקב חוסר כשירות, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות בלתי הולמת מצד אשת הבן, הכלה.

במהלך הדיון, בית המשפט נדרש לברר את מידת הבנתו של המנוח את הצוואה שערך. השופטת הבהירה כי על אף מצבו הבריאותי של המנוח, לא נמצא תיעוד רפואי שמצביע על מגבלה שכלית או קוגניטיבית אשר יכלה לפגוע בכשירותו המשפטית לערוך צוואה. עם זאת, התעוררו שאלות רבות באשר לשאלה האם הבין המנוח את תוכן הצוואה ומהו רצונו האמיתי.

עו"ד ליבנת גבסי | צילום: אביה עמאר / אורי

בין האינדיקציות שעלו הייתה סתירה בין ההצהרה בצוואה, לפיה תורגמה למנוח לשפת הסימנים, לבין עדותה של המתורגמנית. המתורגמנית הצהירה כי מעולם לא ראתה את הצוואה עצמה, ויתרה מכך, ציינה שהמנוח התקשה להבין שפת סימנים מורכבת ושלט בה ברמה בסיסית בלבד, “ברמה של ילד בגן.” כדי להבהיר את העניין, בית המשפט ביקש מהמתורגמנית לתרגם סרטון שבו תועד המנוח בערב מותו, אך היא הודתה כי לא הצליחה להבין את דבריו.

על בסיס העדויות והעדות של המתורגמנית, בית המשפט קבע כי הצוואה אינה מייצגת את רצונו החופשי של המנוח. כמו כן, מעורבות הכלה בתהליך עריכת הצוואה הגבירה את הספקות באשר לכנותו של המסמך. לנוכח הספקות, הורה בית המשפט על ביטול הצוואה וחייב את הבן לשלם הוצאות משפט בסך 24 אלף שקלים לאחיותיו.

המקרה הזה ממחיש עד כמה חשוב להקפיד על כללי חוק הירושה בעת עריכת צוואה, במיוחד כאשר מדובר באדם עם מגבלה כלשהי. לא מספיק לערוך צוואה על פי החוק; יש לוודא כי המנוח מבין את כל הפרטים וכי המסמך אכן משקף את רצונו החופשי. בתי המשפט לענייני משפחה פועלים להבטחת הגינות ושקיפות, ולא מהססים לפסול צוואה במקרים בהם קיים ספק לגבי מהימנותה או הכוונות האמיתיות של המצווה.

עבור אנשים עם לקות שמיעה, ישנם אמצעים נוספים שניתן לנקוט, כמו כתיבת הצוואה בכתב ידו של המנוח, שימוש במתורגמן מוסמך לשפת הסימנים המלאה, ואפילו הקלטה חזותית של התהליך כדי למנוע ספקות. ההחלטה בתיק זה מהווה דוגמה חשובה לאחריות שיש לנקוט בעת עריכת צוואה ולכך שגם כאשר הדברים נראים פשוטים, יש להבטיח כי הצוואה נערכת בהתאם להוראות החוק ובכובד ראש.

* הכותבת היא ליבנת גבסי, עורכת דין ומגשרת המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה, בעלת משרד עורכי דין בתל אביב. בעלת תואר ראשון (LL.B) ותואר שני (LL.M) במשפטים, המוסמכת על פי משרד המשפטים והאפוטרופוס הכללי לערוך ייפוי כוח מתמשך


מה הלוז גם באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר

עוד בחדשות מה הלוז

נגישות